Ortodontik Tedavi
Ortodonti Nedir?
Dişlerin, alt ve üst çenelerin ve yüz kemiklerinin birbiriyle olan ilişkilerini bireyin yaşı, büyüme ve gelişim durumunu gözönünde bulundurarak inceleyen, normalden sapmaların olduğu vakaları tesbit ederek bu ilişkileri düzeltmeye veya anomalinin (bozuk yapının) meydana gelmesini önlemeye çalışan diş hekimliğinin uzmanlık dalına "ortodonti" denir.
Erken dönemde, olası bir anomalinin önlemesi, ilerleyen dönemlerde ise oluşmuş olan anomalilerin düzeltilmesine yönelik "ortodonti" tedavisi uygulanmaktadır.
Hastada mevcut olan anomali tipine göre tedavi yaklaşımı değişmekle birlikte "ortodonti" tedavisi genelde uzun sürelidir.
"Ortodonti" tedavilerinde ağız içi gerekse ağız dışı aygıtlar kullanılmakta ve hastalar aylık periyotlarda görülmektedir.
Düzgün, orantılı bir yüz ve düzgün sıralanmış bir diş diziminin sağladığı güzel bir gülüşe sahip olmanın verdiği özgüven ve bu özgüvenin sosyal yaşantıdaki olumlu yansımalarına "ortodonti" tedavisi ile kavuşabilirsiniz.
Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
Travma
Eğer diş hasar alır, düşer ve daha sonra yerine takılırsa, çevresindeki kemiğe kaynayabilir. Bu duruma “ankiloz” veya kökün kemiğe anormal kaynaması denir. Eğer bu büyümekte olan bir çocuğa olursa dişler düzgün hizalanamayacağından ileride ısırma bozukluğu yaratabilir.
Parmak emme ve meme kullanımı
Bu huylar üst dişlerin alt dişlerin önüne geçmesi gibi kapanış bozuklukları yaratabilir.
Bebek dişlerinin erken düşmesi eğer süt dişleri erken düşerse, kalıcı dişlerin yerini belirleyecek birşey olmadığından bunlar ağız içine doğru kayabilirler. Bazı durumlarda kalıcı dişler sıkışabilir ve sadece bir bölümleri çıkar. Bazen ise kalıcı diş, yanındaki düşen süt dişinin yerine hareket ederek diğer çıkacak dişlerin çıkmasını engelleyebilir.
Braket Çeşitleri
METAL BRAKETLER
Metal braketler en yaygın tiptir. En iyi cins paslanmaz çelikten yapılırlar.Günümüzün metal braketleri daha küçük , daha rahat ve daha çekicidir.
DAMON BRAKETLER
Damon braketleri Dr. Dwight Damon tarafından bulunmuştur. Damon braketi "self ligation" olarak bilinen ve telin braket içinde ileri ve geri haraket etmesine izin veren bir yapıya sahiptir.BU braketlerde elastik ya da çelik bağlar kullanılmaz. Demon braketleri sayesinde hem tedavi süresi hem de sık sık yapılan ayarlamaların sayısı azalır.
SERAMİK BRAKETLER
Seramik braketler yarı saydam malzemeden yapılır. Sadece çok yakından belli olurlar.Seramik braketlerik tek dezavantajı kırılgan olmalarıdır.
ALTIN BRAKETLER
Altın Braketler 24 ayar altınla kaplanmış paslanmaz çelik braketlerdir.
LINGUAL BRAKETLER
Diğer braketler dişlerin ön yüzünde olmasına rağmen bu teknikle arka yüzde yer alırlar.Böylece teller gözükmez.