İmplantoloji

Diş implantları doğal dişlere en iyi alternatif olarak karşımıza çıkmakta ve ilerleyen yıllarda da üzerinde en çok çalışılacak tedavi yöntemi olacağı öngörülmektedir. İmplant tedavisi doğru planlama ve uygulama ile çok başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir. İmplant, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin estetik ve fonksiyonlarının doku dostu ve son derece dayanıklı titanyum materyaller ile yeniden kazanılmasıdır. İmplant için yapay diş kökleri de denilebilir.



İmplant Tedavisinin Uygulandığı Durumlar

Tek diş eksiklikleri olan vakalar: Özellikle bu hastalarda klasik köprü tedavisi yerine, eksikliğe komşu dişlere dokulmaksızın sadece boş olan bölgeye diş yapılabilmesi avantajından dolayı implantlar tercih edilmektedir. Bu şekilde tek diş eksiklikleri kolaylıkla tamamlanabilmektedir.

Çok sayıda diş kaybı olan vakalar: Bu hastalar sağlam olan dişlerine operasyon gerekmeden sabit protez ( kron, köprü ) yaptırabilme şansı bulurlar. Böylece mevcut dişler korunmuş olur. Ayrıca sabit protez için yeterli diş sayısına sahip olmayan hastalar için implantlar, hareketli protezden kurtuluş yolu olarak görülür.

Total (tam) dişsizlik vakaları : Tamamen dişlerini kaybeden hastalar için hareketli protez kullanımı gerçekten çok zordur. Hastaların en büyük yakınması yeterli tutuculuk yoksa çiğneme sırasında protezlerinin hareket etmesidir. İmplantlar sayesinde hareketli protezlere tutunma alanları sağlanır ve hastalar rahatlıkla sabit dişleri varmış gibi protezlerini kullanabilirler.

İmplant Uygulaması için Hasta Seçimi
• Büyüme ve gelişimini tamamlamış
• Genel sağlığını etkileyen ciddi sağlık sorunları bulunmayan hastalarda uygun kemik kalınlığı ve kalitesi mevcut ise implant tedavisi yapılabilir.
• Kontrol altına alınamayan diabet, hemofili hastaları ve hamilelerde implant tedavisi önerilmemektedir. Ayrıca radyoterapi gören hastalarda 2 yıl kadar beklenmelidir.
• Ağız hijyeninin önemi implant tedavisinde daha çok artmaktadır, dolayısıyla ağız hijyeni bozuk kişilerde implant tedavisi tercih edilmez. Aşırı derecede sigara ve alkol tüketimi de tedaviyi olumsuz etkiler.

İmplantın Yapım Aşamaları
Planlama aşamasında radyografik incelemeler ve ölçümler sonucu çene kemiğinin hangi bölgesine hangi boyutlarda implant yerleştirileceğine karar verilir. Eğer kemiğin yetersiz bulunduğu alanlar mevcutsa kemik greftleri de planlamaya dahil edilebilir. Cerrahi aşamada uygun implantlar planlanan çene kemiği bölgelerine yerleştirilir. Anestezi altında yapılan bu işlemde hasta asla ağrı duymaz. Vakanın durumuna göre 3-6 ay osseointegrasyon ( implantların kemikle kaynaşması ) beklenir. İmmediat yükleme yapılan vakalarda ise cerrahi ile aynı zamanda üst protez yapısı tamamlanabilir.



Üst yapının tamamlanması aşaması, planlanan protezin yaklaşık 1 haftalık süreçte bitirilmesidir.

Cerrahi sonrası hekiminizin önerilerine özenle uyarak rahat ve sorunsuz bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.

İmplantların Bakımı
Kendi doğal dişlerinizde uygulamanız gereken temizliği implantlar için de yerine getirmelisiniz. Yeterli ağız bakımını sağlayamayan hastalar kendi doğal dişlerini kaybettikleri gibi implantlarını da kaybedebilirler. Düzenli ağız bakımınızı hekiminizin önereceği ürün ve yöntemlerle kolaylıkla yapabilirsiniz.