Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği
Ağız ve diş sağlığı denilince genellikle sağlıklı dişlerden söz edilirdi fakat değişen yaşam koşullarıyla beraber sağlıklı dişler sloganlarının yanına güzel gülüşler de eklenmiştir .Artık yeni slogan ‘‘ sağlıklı dişler ve güzel gülüşler ‘‘ şeklindedir . Çünkü dişlerin insan ilişkilerinde çok önemli bir yer tuttuğunu düşünen insanların sayısı , günümüzde giderek artmaktadır . Sağlıklı ve güzel dişler , insanların özgüvenlerine büyük katkı yapmakta , çürümüş, kırık , küçüklü büyüklü ya da istenmeyen renklerde dişleri olan kimselerde ise özgüven eksikliği görülmektedir.
Gülüş Tasarımı (Smile Design)
Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.
Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?
Size yakışan estetik gülüş ifadesini belirlerken diğer faktörler:
1 - Yüz Hatlarınız
2 - Cinsiyetiniz
3 - Yaşınız
4 - Gülüş simetrisi
5 - Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
6 - Dudaklarınız
7 - Dişetleriniz
Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir. Aşağıda belli başlı yüz şekilleri ve bunlara uygun diş formları görülmektedir:
Erkek ve kadın anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
Kadınlarda
- Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner,
- Gülme hattı yukarı doğru kavislidir,
- Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur,
- Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.
Erkeklerde
- Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler,
- Dişlerin hatları daha belirgindir,
- Gülme hattı daha düzdür.
Bunun dışında çeşitli kriterler ve altın oranlar da kullanılarak gülüş tasarımı tamamlanmış olur.
LAMİNATE VENEER
(Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=Yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Laminat yaprak kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Laminat kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz!
Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde mükemmel bir kaynaşma beklenir.
laminate tedavisine hangi durumlarda başvurulur?
Laminate vener kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:
- Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
- Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
- Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.
Laminatelar uzun ömürlü müdür? Dayanıklı mıdır?
Laminatlar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.
Avantajları
Dişi en iyi koruyabilen ve kısa süren bir tedavi yöntemidir. Porselen tabakalar çok doğal görünür ve dişlerle bütünleşir. Çok iyi cilalanmış porselen yüzeyi nedeniyle diştaşı oluşumu çok nadir görülür. Kahve, çay gibi içecekler yüzünden renk değiştirmez. Mineye sıkıca yapıştırıldığından kırılmaya karşı dirençlidir. Herşeyden önemlisi dişlerin doğal yapısı bozulmaz ve istenilen estetik özelliklere göre bir form yaratmaya izin verir.
KİMLERE UYGULANABİLİR?
- Kırık veya çarpık dişleri olanlar
- Dişler arasında seviye ve renk farklılıkları olanlar
- Diş aralarında açık bulunanlar
- Hatalı fırçalama nedeniyle ön yüzeyleri aşınmış dişlere sahip olanlar
- Dişlerinin renginden memnun olmayan kişiler
- Dişlerinin şeklinden memnun olmayanlar(uzun, kısa, küçük dişleri olanlar)
- Güldüğünde dişeti normalden fazla görünen kişiler
KOMPOZİT VENEER
Dişlerle ilgili renk, form veya konumsal bazı problemlerde dişlere uygulanacak tedavi yöntemi veneerlerdir. Bu yöntemde seçilecek malzeme değişik tiplerde porselenler olabildiği gibi daha ekonomik ve kısa sürede bitirilecek kompozit veneerler de seçilebilir.
Bu yöntemde dişten çok az, hatta bazen hiç madde kaldırmadan dişin sert doku katmanlarını taklit eden bir tabakalama yöntemi ile dişin değişk bölgelerine değişik kompozit dolguları sıvayarak yerleştirilir. İşlem 1 seansta sonuçlanır. Işık geçirgenlikleri porselen gibi değildir, çay kahve kola sigara v.b.maddeler ile renkleşme gösterirler. Özellikle çoklu restorasyonlarda tercih edilmezler ve hastanın kullanım ve yeme içme alışkanlıkları restorasyonların kalıcılığını belirler.
DİŞ SÜSLERİ (Diş Pırlantaları)
Diş süsleri olarak dişe yapıştırılabilen özel taşlar kullanılır.
Dişin temzliğinden sonra özel bir yapıştırıcı ile taş dişinize yapıştırılır. Bu uygulama tamamen ağrısızdır ve 10-15 dk sürmektedir. İstenildiği takdirde yapıştırılan taş arkasında iz bırakmadan çıkarılabilir, dişiniz bir zarar görmez.
BLEACHING ( DİŞ BEYAZLATMA )
Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen bi çözüm olup çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksejinasyon yöntemidir.
Güzel bir gülümseme ile kendinize olan güvenin artması, daha genç görünme, düğün, iş görüşmesi gibi özel durumlar, yıllardır süren günlük lekelenme ve sararmayı eski haline getirmek bu sebeplerdendir. Günümüzde diş beyazlatma çok popülerdir ve bu nedenle piyasada birçokürün bulunmaktadır. Fakat en doğrusu , diş beyazlatma işleminin diş ve dişeti sağlığı açısından hekim kontrolünde yapılması gerektiğidir.
Dişlerdeki renklenme 2 çeşittir:
İç renklenme; dişimizi fırçalamamızla çıkaramadığımız dişin içine işlemiş renklenmelerdir.
Dış kaynaklı renklenmeler ise ; diş yüzeyine bazı gıdalardan, sigara, çay, kahve gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Beyazlatma genel olarak canlı ve cansız dişlerde beyazlatma olarak da sınıflandırılabilir.
Beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanır ;
1- Office bleaching : ofis ortamında 30 dk- 1 saat içinde gerçekleştirilen beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan kısa sürede 4-8 ton diş rengini açan en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.
2- Home bleaching : evde diş beyazlatma yöntemidir. Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine carbamid peroksit esaslı jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlatma sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir. ( renge ve jele bağlı olarak)
Beyazlatma işlemi sırasında veya sonrasında bazen hafif bir hassasiyet olabilir. Diş hekiminizin verdiği hafif bir ağrı kesici yeterli olacaktır. Bu hassasiyet 1-3 gün arasında tamamen kaybolacaktır. Beyazlatma işleminden bir gün sonrasına kadar çok sıcak soğuk yiyecek ve gıdalardan ayrıca sigara, kahve, çay , kola gibi boyalı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bleaching sisteminin dayanıklılığı uzun sürelidir. ( yaklaşık 2-3 yıl ) bu süre hastanın dişlerine bakımına bağlıdır. Uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucu bulunan bleaching işlemi kesinlikle güvenilirdir. Beyazlatma işlemi diş hekimi kontrolünde yapıldığında zararsız ve çok etkili bir estetiği geliştirme metodudur. Herhangi bir beyazlatma işlemine başlamadan önce diş hekiminize danışın; çünkü tedavi için uygun aday olmadığınızı sadece diş hekiminiz değerlendirebilir.